DSS-waterexpert Niels van den Berge is op dit moment in het noordwesten van Bangladesh om het United Nations Children’s Fund (UNICEF) te ondersteunen bij het herstellen van WASH-faciliteiten in de overstroomde gebieden. Daarnaast werkt hij met de overheid van Bangladesh en NGOs aan een betere voorbereiding op toekomstige overstromingen. Niels vertrok op 21 september richting Bangladesh en blijft daar nog tot 20 december. In deze blog geeft hij een update over zijn werk en ervaringen in Bangladesh.

‘Bangladesh wordt jaarlijks getroffen door overstromingen. De veerkracht van lokale gemeenschappen is indrukwekkend. Zodra het water goed en wel weg was, begonnen ze hun huizen alweer terug te bouwen met lokale materialen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zwaar beschadigd huis in Dinajpur, Bangladesh

Echter, volgens het Ministerie van Disaster Management and Relief in Bangladesh, zouden de overstromingen dit jaar weleens de zwaarste in 40 jaar tijd kunnen zijn. Dit ging de veerkracht van lokale gemeenschappen ver te boven. In het noorden van Bangladesh zijn bijna 7 miljoen mensen getroffen door het water en er vielen 115 doden. Ruim 600.000 huizen, bijna 185.000 toiletten en ruim 54.000 waterpompen raakten beschadigd. Vooral in Dinajpur, een district dat voor het eerst sinds 1988 door een overstroming getroffen werd, is de schade groot. De lokale bevolking en hun lemen huizen waren hier totaal niet op berekend.

De overheid in Bangladesh, NGOs en UNICEF hebben direct na het begin van de overstromingen noodhulp geleverd. Toen het water mensen letterlijk aan de lippen stond, leverden de hulporganisaties vooral schoon drinkwater, zeep en lokale, hygiënische materialen voor tijdens de menstruatie. Toen het water weg was verschoof de hulp richting wederopbouw van WASH-faciliteiten, zoals het herstel en de bouw van waterpompen en toiletten. Bij de wederopbouw volgen we de “building back better”-approach. Toiletten, waterpompen en badkamers voor vrouwen (foto links) worden overstromingsbestendig gebouwd.

Naast het monitoren van en adviseren over de wederopbouw van WASH-faciliteiten, is het mijn rol om de coördinatie tussen verschillende WASH-organisaties te verbeteren. De overheid, NGOs en UNICEF hebben goed werk geleverd tijdens en na de overstromingen. Dat blijkt ook uit het feit dat er geen grote uitbraken van water-gerelateerde ziekten hebben plaatsgevonden. Toch zijn alle organisaties, van overheid tot NGOs, het erover eens dat het beter kan. De hulpverlening kan en moet in de toekomst effectiever en efficiënter. Dit kan door de coördinatie en voorbereiding op overstromingen te verbeteren. In goed Nederlands: “Improved Emergency Preparedness and Response Planning”.

Samen met de collegae van de overheid, NGOs en UNICEF hebben we regionale WASH Clusters in de overstromingsgevoelige districten opgezet. Dit zal leiden tot een betere voorbereiding op toekomstige overstromingen. We hebben eerste bijeenkomsten met de clusters gehad en we hebben een training over “Emergency Preparedness and Response Planning” georganiseerd en gefaciliteerd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tijdens de bijeenkomsten en training hebben we onder andere “disaster-calendars” (foto links) ontwikkeld, met daarin informatie over welke natuurrampen in welke periode van het jaar voor problemen kunnen zorgen. Op basis daarvan hebben we met elkaar besproken hoeveel mensen door elk van die natuurrampen getroffen zouden kunnen worden, wat de impact op WASH zou kunnen zijn en hoe we onszelf als WASH-noodhulpverleners beter op die natuurrampen kunnen voorbereiden. Hier komen praktische aanbevelingen uit, zoals de hoeveelheid noodmaterialen die we gezamenlijk in opslag zouden moeten hebben en een soort jaarlijkse APK voor WASH-faciliteiten in “flood shelters”. Dat laatste is belangrijk. Nu wordt vaak tijdens de overstroming begonnen met het repareren van toiletten en waterpompen in de “flood shelters”, maar het zou veel beter zijn om dat voorafgaand aan het overstromingsseizoen te doen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het dak van deze moskee heeft dienstgedaan als ‘flood shelter’.

De versterkte samenwerking en coördinatie lijkt zijn vruchten nu al af te werpen. Ik ben door een donor benaderd om namens UNICEF een voorstel in te dienen dat wederopbouw van WASH-faciliteiten in de getroffen gebieden combineert met een betere voorbereiding op toekomstige overstromingen. We hebben dit voorstel ingediend en het zit nu in de pijplijn van de donor. Als we de financiering krijgen, dan zou dit een verdubbeling betekenen van het huidige UNICEF-budget voor de wederopbouw en voorbereidingsactiviteiten in het noordwesten van Bangladesh. Dit zou natuurlijk een geweldige impuls zijn voor m’n lokale collegae om de activiteiten, die we in de afgelopen 3 maanden geïnitieerd hebben, in het nieuwe jaar voort te zetten. Duimen jullie mee voor een goede afloop?

Tot slot een persoonlijke noot. Hoewel de aanleiding droevig is, vind ik het toch ook heel bijzonder om weer in het noordwesten van Bangladesh te mogen werken en “wonen”. In 2012 begon mijn Bangladesh-avontuur ook hier en het is bijzonder om 5 jaar later, na in verschillende andere projecten in Bangladesh gewerkt te hebben, weer terug te zijn. Ik hoop van harte dat ik met mijn werk hier de veerkracht en het welzijn van deze fantastische, gastvrije mensen kan helpen verbeteren.’

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto boven en onder: noodpakketten met hygiëne-materialen worden uitgedeeld. Noodpakketten bevatten o.a. zeep, waspoeder en hygiënische materialen voor tijdens de menstruatie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Zo hoog kwam het water”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een zwaar beschadigd toilet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een overstromingsbestendig toilet