Orkaan Dorian richtte begin september 2019 enorme schade aan op de Bahama’s. Op sommige eilanden stond zelfs geen huis meer overeind. Watertechnoloog Marij Zwart kwam midden in deze chaos terecht toen ze naar Abaco werd gevlogen om noodhulp te verlenen. Ondanks de uitdagende situatie bouwt zij nu samen met het plaatselijke waterbedrijf het volledige verwoeste watersysteem weer op – beter dan ooit.

Marij Zwart werkte de afgelopen 3 maanden als nationaal WASH (Water, Sanitation and Hygiene)-coördinator. “Ik zorgde ervoor dat iedereen genoeg drinkwater van voldoende kwaliteit had, veilig naar de wc kon en toegang had tot essentiële hygiëne-items, zoals tandenborstels en maandverband.” Om dit te bereiken, werkte ze nauw samen met andere hulporganisaties, het plaatselijke waterbedrijf en de plaatselijke overheid.

Helpen wanneer het ertoe doet

Vanuit haar vorige baan bij waterbedrijf Evides volgde Marij een training via het programma Dutch Surge Support Water (DSS Water). Hier leerde zij hoe Nederlandse waterexperts kunnen helpen in internationale noodsituaties. DSS Water is een initiatief van de Nederlandse overheid, in nauwe samenwerking met de Nederlandse watersector en het Nederlandse Rode Kruis. Inmiddels geeft Marij de trainingen zelf.

“Ik vind het heel bijzonder om in de positie te zitten dat je echt kan helpen op de momenten dat het ertoe doet”, vertelt ze. Als WASH-coördinator hielp Marij op Abaco het plaatselijke waterbedrijf en de hulporganisaties samen te werken. Hierdoor kon het waterbedrijf goed en snel gebruikmaken van alle aanwezige technische, financiële en logistieke hulp.

Watersysteem beter bestand tegen orkanen

Door de goede vertrouwensband met het waterbedrijf is er volgens Marij een heel mooi project gestart: Abaco Sunny Waters. “Het watersysteem, dat tijdens de orkaan kapot ging, herbouwen we hiermee beter dan het was.” De waterpompen in het systeem zijn straks niet meer afhankelijk van het elektriciteitsnetwerk en generatoren, omdat ze door zonne-energie worden gevoed. Ook ontwerpen de partijen het systeem zo dat orkanen voortaan veel minder schade aanrichten.

Tekort aan experts

Er is een groot tekort aan afvalwaterexperts in de noodhulp. “En dat geeft problemen”, vertelt Marij. “Als noodhulpverleners bijvoorbeeld niet goed op de hoogte zijn van het gevaar van afvalwater bij sanitaire voorzieningen, kan dat het risico op ernstige ziektes zoals cholera vergroten. Onnodig, want we hebben in Nederland bij de waterschappen en bij ingenieursbureaus experts met heel veel kennis. Zij zouden met hun expertise in een paar weken al zoveel goeds kunnen doen in de noodhulp.”

Doe mee!

Ben jij of ken jij een waterexpert? Of kan jouw organisatie tijdelijk een expert vrijmaken voor noodhulp? Zoek dan vooral contact met het DSS Water-team via dsswater@rvo.nl!