Begin november 2017 werd het eiland Penang (en delen van het vaste land van Maleisië) onder water gezet na zware en langdurige regenval. De autoriteiten werden verrast. Penang Island is vaak overstroomd, maar voor een korte tijd en in beperkte mate. Deze keer duurde het echter veel langer en de vloed had meer impact. Na het evenement sturen de autoriteiten in Maleisië een verzoek aan de Nederlandse ambassade voor de inzet van een DRR-Team. Tussen 12 en 16 maart is Marco Hartman (HKV) voor het DRR-Team op een verkenningsmissie geweest om mogelijke onderwerpen te bespreken die het DRR-Team zou moeten behandelen.

Marco Hartman bezocht verschillende belanghebbenden in Kuala Lumpur en Penang om de komst van het volledige team van experts voor te bereiden. Het team van experts zal de staat Penang adviseren over hoe de (gevolgen van de) overstromingen kunnen worden beperkt.

Volgens de eerste bevindingen is expertise nodig op de volgende gebieden:

  • Meteorologie, vooral kennis van prognoses van tropische systemen en ervaring met gebeurtenissen die leiden tot plotselinge overstromingen
  • Steden / resilience met name op het ontwerpen en beoordelen van overstromings-beperkende maatregelen, zoals retentie, drainage, groende daken in dichtbevolkte gebieden
  • Disaster management, het beoordelen en uitwerken van de huidige SOP en het bespreken van methoden om het bewustzijn in overstromingsgevoelige gebieden te vergroten.

Naar verwachting zal begin april een oproep voor experts op deze gebieden uitgezet worden via de reguliere communicatiekanalen van het DRR-Team.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jaap Kroon, RVO, jaap.kroon@rvo.nl of met Marco Hartman: m.hartman@hkv.nl.

Het DRR-Team is een initiatief van de Ministeries van Buitenlandse Zaken en Infrastructuur & Waterstaat. De uitvoering is in handen van RVO en NWP, met ondersteuning van het Partners voor Water programma.