DSS water expert Alex Velzeboer is op dit moment in Turkije om de International Organisation for Migration (IOM) te ondersteunen op het gebied van WASH. In deze blog geeft hij een update van zijn missie.

‘Op 26 juli ben ik als WASH adviseur afgereisd richting de Turkse stad Gaziantep, tegen de grens aan met Syrië. Drie maanden lang zal ik de UN organisatie IOM (International Organisation for Migration) adviseren over de WASH faciliteiten bij hun shelter en cross-border activiteiten. 

Momenteel bevinden er zich zo’n 3 miljoen Syrische vluchtelingen in Turkije. Deze worden deels opgevangen in door de Turkse overheid opgezette vluchtelingenkampen maar het overgrote deel bevindt zich in de verschillende steden en provincies dicht tegen de noordelijke grens van Syrie.

Samen met IOM richt ik mij binnen het opgezette shelter project op het verbeteren van de leefcondities (Shelter, WASH) van de meest kwetsbare Syrische vluchtelingen en host communities in de provincies Sanliurfa, Hatay, Mardin, Kilis en Gaziantep. De huurwoningen die door deze groep wordt bewoond zijn vaak in erg slechte staat en missen veelas basisvoorzieningen zoals betrouwbare drinkwater, sanitaire voorzieningen, deuren, glas in de ramen, isolatie voor de koude winter in dit gebied, enz. Na eerst een algemene, en daarop volgend dieper assessment worden BoQ’s (Bills of Quantities) opgesteld voor de benodigde rehabilitatie werkzaamheden welke ter uitvoering worden aangeboden aan lokale aannemers. Voor het einde van het jaar worden 1000 woningen gerehabiliteerd.

Ik ben een aantal keer het veld in geweest om enkele al gerehabiliteerde woningen te bekijken. De kwaliteit van de reparaties valt vaak tegen en verschillende WASH problemen bijvoorbeeld op het gebied van drainage zijn onopgemerkt gebleven tijdens eerdere assessments. Samen met het team zijn we aan slag gegaan met het verbeteren van de assessment tools om ervoor te zorgen dat de meest belangrijke ingrepen meegenomen en uitgevoerd worden. Ook de monitoring van de werkzaamheden die tot nu toe weinig prioriteit hebben gekregen, is aangepakt. Met aanvullende trainingen en verdubbeling van het assessment/monitoring team verwachten we een hogere kwaliteit in het proces te kunnen bereiken.
Hetzelfde geldt voor de Community Stabilization projecten die door IOM worden ondersteund zoals het verbeteren van de WASH faciliteiten van kleuterscholen, lagere scholen, gemeenschappelijke wasserettes, speelplaatsen, etc.

Naast de Shelter afdeling adviseer ik ook de Crossborder afdeling. Zij houden zich bezig met activiteiten over de grens in Syrië zoals het opzetten van reception centers en IDP (internally displaced person). Ik ben nu vooral bezig met het ontwerp van de verschillende WASH faciliteiten en de algehele inrichting van een IDP camp. Belangrijk hierin is goed rekening te houden met culturele en religieuze gevoeligheden. Goed overleg met het WASH en CCCM Camp Coordination and Camp Management) cluster is hierin erg belangrijk.

Aangezien IOM niet zelf in Syrië aan de slag mag, werken we via een Syrische uitvoerende partner, MARAM. Dit is nogal een uitdaging vanwege de beperkte ervaring en kennis van deze Syrische NGO. Monitoring is hierin erg belangrijk, maar ook dit moeten we uitbesteden. De instabiele situatie in Syrië, met vele lokale stakeholders, verschillende courts en de vaak veranderende machtstructuur in Syrië maakt het werken lastig en zorgt voor veel vertraging. Door het opstarten van een Technical working Group proberen we de benodigde ondersteuning te stroomlijnen en het proces te versnellen.
Een mooie uitdaging hier dus waarvoor ik mijn resterende 6 weken goed kan gebruiken.