Van 17 tot en met 20 december zijn Jeroen Helder (missieleider, werkzaam bij Aveco de Bondt) en Jasper van der Werff ten Bosch (Aquaverum) voor een derde keer in Bangladesh. Uit het veld schrijven zij een update om de status van hun afrondende bezoek toe te lichten.

‘De feasibility studie en het ontwerp voor de Shalbagon dam bevindt zich in de afrondende fase. Op basis van de diverse modelberekeningen hebben we een goed beeld hoe het reservoir eruit kan gaan zien en zal gaan functioneren. Dat hebben we in onderstaande animatie weergegeven.’

 

‘Belangrijke punten waar we deze week aan werken zijn de afstemming tussen UNHCR en het ministerie (DPHE) en ADB. Wie is er uiteindelijk verantwoordelijk voor de keuze die gemaakt moet worden en welke factoren geven de doorslag bij die keuze? Ook de discussie over de noodzaak van een integrale beschouwing van de watervoorziening moet gevoerd worden.

Door viering van de onafhankelijkheidsdag (en de drukte daaromheen) en opmaak richting de verkiezingen eind december was reizen naar het reservoir en naar potentiële sites voor andere reservoirs deze missie niet haalbaar. Gelukkig is er nu geen noodzaak het veld in te gaan.

We kunnen nu al melden dat er een vervolg op deze missie zal komen, wij mogen namelijk de voorzet geven voor een integraal programma voor de watervoorziening op het schiereiland.’