Op 29 oktober heeft een informatiedag plaatsgevonden om Nederlandse waterexperts te informeren over de Dutch Surge Support water (DSS water) faciliteit en tegelijkertijd een introductie te geven over werken in de humanitaire sector. Deze dag werd gevolgd door een tweedaagse Water Sanitatie en Hygiëne (WASH) in Emergency training gegeven door RedR in samenwerking met het Nederlandse Rode Kruis. DSS water is in het leven geroepen door het ministerie van Buitenlandse Zaken om experts uit de Nederlandse watersector in te zetten in noodhulp gebieden via gerespecteerde noodhulp organisaties zoals bijvoorbeeld UNHCR, WHO, UNICEF, Oxfam etc. DSS Water wordt uitgevoerd door RVO, Nederlandse Rode Kruis en NWP.

dsswater_fototraining_201510

De informatiedag was bedoeld om de experts die al geregistreerd staan of intresse hebben om opgenomen te worden in de DSS water database een introductie te geven over de humanitaire sector, om de kandidaten te leren kennen en om meer experts te recruteren voor mogelijke toekomstige verzoeken. De twee daarop volgende trainingsdagen waren bedoeld om water en sanitatie experts een basis overzicht te geven over de werkwijze en standaarden die gebruikt worden door de watersector in de noodhulp. Aan bod kwamen ondermeer rapid assessments, verschillende noodhulp
sanitatie opties en water voorziening met de meest gebruikte waterbehandelingen tijdens of na een ramp. Waar moet je rekening mee houden, wat zijn culturele verschillen, wie zijn stakeholders, welk type pomp wordt vaak ingezet voor drinkwater, wat kun je verwachten als je het veld in gaat, welke materialen worden veelal gebruikt door de belangrijkste humanitaire organisaties, etc. Ook werden er recenten ervaringen gedeeld door DSS experts die in het veld hadden gewerkt.

De DSS water dagen hadden een hoge opkomst en de deelnemers waren zeer enthousiast. Zij hebben in vogelvlucht een indruk gekregen van interessante (nieuwe) onderwerpen die zij mogelijk kunnen tegenkomen als zij op missie naar een gebied gaan waar een ramp heeft plaatsgevonden. Het DSS water team heeft enthousiaste nieuwe mensen leren kennen die interessante ideeën hebben, graag mee willen denken met de ontwikkeling van de faciliteit en graag een keer het veld in willen.

De DSS water dagen vonden plaats op het terrein van het CCOE, het CIMIC Centre of Excellence in Den Haag. Dit NATO training en analyse centrum heeft als doel de samenwerking te verbeteren tussen militaire en burger initiatieven ter voorbereiding van missies in noodhulpsituaties.

Meer informatie over DSS water is te vinden deze website. Mocht je interesse hebben om opgenomen te worden in de database en of mocht je intresse hebben in eventuele nieuwe trainingen dan kun je dat ook via deze website kenbaar maken. Of stuur een e-mail naar info@dsswater.nl. Contactpersoon RVO is Sandra Cats (0653845396). Contactpersoon NLRK is Jan Heeger (06 51840686).