Meestal valt er in Libanon net genoeg regen. De afgelopen winter kende echter weinig neerslag en dat is gelijk voelbaar in de landbouw en de drinkwatervoorziening. De enorme stroom van vluchtelingen uit Syrië die een veilig onderkomen zoeken maakt de situatie niet makkelijker. Naar schatting zijn dit er nu anderhalf miljoen, en dat is veel op een bevolking van 4,5 miljoen. Tegen deze achtergrond heeft het Libanese Ministerie van Energie en Water aan Nederland gevraagd een DRR-missie te sturen om een quick scan te maken van de ontstane situatie en te identificeren wat de Nederlandse water sector kan betekenen.

De DRR-missie heeft in een periode van een week gesprekken kunnen voeren met nagenoeg alle belangrijke spelers in de Libanese water sector – ministeries, water establishments, kennisinstellingen, en belangengroeperingen – zowel in Beiroet als in de Beka vallei waar de gevolgen van de water crisis het meest voelbaar zijn.

De vijf belangrijkste observaties van de missie zijn gelijk gedeeld met een twintigtal gesprekspartners tijdens een presentatie op de residentie van de Nederlands ambassadeur, voorafgegaan door een bijeenkomst met de pers. Het DRR-Team heeft haar bevindingen uitgewerkt in een rapport.