Het Dutch Surge Support (DSS) water programma biedt humanitaire hulp bij rampen, door de inzet van voornamelijk Nederlandse expertise op het gebied van water. Experts van DSS gebruiken hun kennis om rampen te voorkomen, de juiste voorbereidingen te treffen, of zo snel mogelijk te herstellen. In de humanitaire watersector werken traditioneel veel mannen, maar de afgelopen jaren worden er namens DSS steeds meer vrouwen ingezet in crisisgebieden.

DSS koppelt experts op het gebied van water- of rampenmanagement aan humanitaire organisaties die in een getroffen gebied aan het werk zijn. Deze experts komen vaak uit Nederland en werken namens DSS voor een bepaalde periode in crisisgebieden wereldwijd. De laatste jaren zijn steeds meer van deze experts vrouwen.

MHPSS

In 2020 is een nieuw onderdeel van het Dutch Surge Support (DSS) programma gestart dat mensen in getroffen gebieden voorziet van geestelijke gezondheidszorg en psychosociale steun (MHPSS). Bij dit programma worden ook experts ingezet in crisisgebieden om de hulp op het gebied van MHPSS te coördineren en ondersteunen.

 

De verhouding tussen het aantal mannen en vrouwen dat binnen het MHPSS-programma wordt ingezet is zelfs praktisch gelijk. Zo reisde de Keniaanse expert Teresa Ombalo in het kader van het MHPSS programma naar Ethiopië, om daar draagvlak te scheppen voor de maatregelen tegen Covid-19. Vanuit Addis Ababa zette ze gauw een effectief beleid op poten om de crisis waar mogelijk af te remmen.

Werk als passie

“Als vrouw moet je goed op de hoogte blijven van de situatie, qua beveiliging en avondklok bijvoorbeeld,” zegt Ombalo. Toch heeft Ombalo niet het idee dat haar leven als vrouwelijke expert anders is dan dat van haar mannelijke collega’s. “De meeste uitdagingen voor vrouwen en mannen zijn min of meer hetzelfde. Ik doe dit werk omdat het mijn passie is, en ik ontmoet zowel veel mannen als vrouwen voor wie dat ook geldt.”

 

Uitdagingen

Een van haar grootste uitdagingen is dat mensen niet weten wat mentale gezondheid is. “Er is geen magische pil waardoor mensen zich direct beter voelen,” zegt Ombalo. “Ik moet ze overtuigen dat ze zelf ook mee moeten doen om zich beter te voelen. Veel mensen in Afrika hebben niet hetzelfde referentiekader met betrekking tot geestelijke gezondheidszorg en PTSS.”

De kracht van MHPSS

Daarom benadrukt Ombalo het belang van op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen binnen haar expertise. “Mensen moeten resultaten zien,” zegt Ombalo. “Dan erkennen ze je expertise. Je moet je op je krachten richten, en de kracht van MHPSS, en daarop voortbouwen. Blijf op je scherpst, elke dag.”

Dutch Surge Support (DSS) water

DSS water is een initiatief van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, samen met het Nederlandse Rode Kruis en het Nederlands Water Partnerschap (NWP), beheert het DSS water programma. Het heeft als doel om landen over de hele wereld te voorzien van Nederlandse expertise op het gebied van water. Deze hulp houdt regio’s bewoonbaar, en redt mensenlevens bij rampen.

Dutch Surge Support (DSS) MHPSS

In 2020 heeft DSS het programma voor geestelijke gezondheidszorg en psychosociale steun (MHPSS) gelanceerd, op initiatief van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Dit programma wordt ook uitgevoerd door RVO, in samenwerking met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het Internationale Rode Kruis. Op verzoek van internationale humanitaire organisaties contracteert DSS MHPSS deskundigen op het gebied van geestelijke gezondheidszorg en stuurt ze naar crisisgebieden.

Meer informatie over DSS MHPSS vindt u op english.rvo.nl