De watervoorziening in vluchtelingenkampen kan met behulp van ICT oplossingen in bepaalde gevallen op een relatieve eenvoudige manier verbeterd worden. Dat tonen twee voorbeelden vanuit het DSS Water programma van RVO in Tanzania en Bangladesh aan. In Tanzania bedacht Alexander van Oostenrijk een eenvoudige oplossing om de waterhoeveelheid in watertanks op afstand uit te lezen. In Bangladesh ontwierp Arnold van ’t Veld een toolbox voor het ontwerpen van regenwaterafvoersystemen in GIS-software.

In vluchtelingenkampen wordt doorgaans veel water verbruikt. Maar het lukt niet altijd om te achterhalen hoeveel er exact gebruikt wordt. Of men weet zelfs niet of het water daadwerkelijk is geleverd. Daarom werkte zelfstandig software-engineer Alexander van Oostenrijk via RVO voor UNHCR aan een platform om het waterverbruik in vluchtelingenkampen beter te monitoren. Tijdens een korte missie naar het vluchtelingenkamp Nduta in Tanzania heeft hij het systeem in praktijk gebracht.

Radiosignalen

Van Oostenrijk bedacht een methode om de waterstanden van de watertanks in het kamp op afstand uit te kunnen lezen. Hij gebruikt daarvoor een zogeheten dieptesensor die via LoraWAN de gegevens doorstuurt naar zijn monitoringsplatform. LoraWAN maakt gebruik van radiosignalen. Dat is nodig doordat er in Nduta gelimiteerd of geen internetverbinding is. Via deze signalen wordt de informatie naar een ontvangststation gestuurd voor het platform.

Voor deze innovatie heeft de UNHCR van de Europese Commissie een prijs gewonnen van 1 miljoen euro, waarmee het de uitrol in andere landen mede kan financieren. Op veel plekken waar geen internet is, is het wel mogelijk om met behulp van radiosignalen data door te geven. Deze software gebruikt door Van Oostenrijk is open source en dus vrij beschikbaar.

Bangladesh

In Kutapalong (Bangladesh) is regenwaterafvoer een groot probleem. Dit is een vluchtelingenkamp waar Rohingya’s uit Myanmar verblijven. Arnold van ’t Veld, consultant voor Nelen & Schuurmans, heeft namens zijn werkgever en RVO voor drie maanden UNHCR geholpen met het verbeteren van de regenwaterafvoer in het kamp.

In Bangladesh ontwikkelde hij een toolbox in het GIS-softwarepakket. Daarmee kan hij met behulp van een hoogtekaart regenwaterafvoersystemen maken. Belangrijk is dat Van ’t Veld zijn kennis tijdens de missie heeft overgebracht aan Sultan Mahmud, een Bangladeshi collega die voor UNHCR in Bangladesh werkt.

Open source

Ook deze toolbox is volledig open source en kan ook in andere situaties gebruikt worden. RVO is samen met het Rode Kruis aan het bekijken of de toolbox ook in een andere GIS-pakketten toegevoegd kan worden. ICT kan dus bijdragen aan het verbeteren van de situatie in vluchtelingenkampen, wat direct bijdraagt aan de veiligheid en het welzijn van mensen die daar leven. Om een duurzame implementatie van deze oplossingen en methoden te waarborgen is  kennisdeling ten aanzien van collega’s werkzaam op de hoofdkantoren en lokale experts daarbij erg belangrijk.

Eerder dit jaar verscheen een meer uitgebreid verhaal in het blad Waterforum