Het Caribische eiland Dominica werd eind vorig jaar getroffen door de orkaan Maria. De schade was enorm. Zo lagen onder andere de drinkwatervoorziening en de afvalwaterzuiveringssystemen eruit door waterschade en een breuk in de bovengrondse elektriciteitskabels. Unicef deed een beroep op DSS water voor noodhulp bij deze waterramp. Hans van der Kramer, elektrotechnisch expert bij Tauw, reageerde op de oproep en was in december 2017 ruim twee weken in Dominica. ‘Ik ben in staat geweest om aan hun hulpvraag te voldoen, dat geeft veel voldoening.’, zegt Hans van der Kramer in dit interview.

Wat heb je gedaan op Dominica?
‘De orkaan Maria heeft in het najaar veel schade aangericht op het eiland. Door de uitval van stroom en door waterschade was het onduidelijk of de twee gemalen en het afvalwaterzuiveringsstation nog functioneerden. In Dominica is geen kennis en expertise over deze systemen. Ze durfden het niet aan om de systemen weer aan te zetten, omdat ze niet wisten hoe ze het moesten repareren. Daarom zochten ze een expert en die expert was ik dus.

Toen ik aankwam in Dominica bleek er ook nog een team van Canadezen te zijn. In de eerste uren na mijn aankomst heb ik samen met de Canadezen afgesproken hoe we aan het werk gaan. Dat was in het begin even aftasten, maar al snel kwamen we tot een goede samenwerking, zodat we elkaar niet in de weg zouden zitten bij controle en herstelwerkzaamheden. Zij gingen vooral aan de slag met de mechanische apparatuur in de waterzuiveringsinstallatie en met het afdichten van de rioleringsbuizen die door het water verzakt of kapot waren gegaan. Ik heb de elektriciteit van de gemalen en afvalwaterzuivering gecheckt en gerepareerd. Dus dat was een goede aanvulling.’

Hoe heb je het aangepakt?
‘Ik ben begonnen met het checken van de elektrische veiligheid van de stations. Tekeningen controleren, metingen doen, dat soort werk. Soms kon ik gebreken omzeilen of een tijdelijke voorziening mogelijk maken. Ik heb wel vaker in het buitenland gewerkt, dus ik ben eraan gewend dat dingen er niet zijn. Op een gegeven moment had ik een aarddraad nodig. Die was er natuurlijk niet, want alle winkels waren platgeslagen door de storm. Iemand kwam met het idee, om te kijken of er iets bruikbaars lag tussen de rommel door de storm. Ik heb toen letterlijk rommel van de straat geplukt en daar een aarddraad van gemaakt. En toen was het gefikst.

Nadat de gemalen weer werkten, ben ik begonnen met de elektrische werkzaamheden aan de afvalzuiveringsinstallatie. Het Canadese team is aan de slag gegaan met het afdichten van de gebroken rioolleiding die door de rivier loopt, en die het noorden en zuiden van de hoofdstad Roseau met elkaar verbindt. Door de storm en de rommel was een deel van de riolering meegesleurd en gebroken, waardoor het afvalwater rechtstreeks in de rivier stroomde. Het team heeft beide breukuiteinden kunnen dichten, dat was een enorm lastige klus, die drie dagen heeft gekost. Een verbinding van de rioleringsbuis van zuid naar noord is niet meer gelukt, dat had te maken met bureaucratie.’

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Over het algemeen zijn experts die via DSS water op missie gaan, ZZP’er. Jij werkt bij Tauw. Wat was voor jou een reden om te gaan?
‘Het is heel bevredigend om anderen te kunnen helpen. Via via werd ik op de DSS water oproep gewezen en de expertise die Unicef zocht, was mij op het lijf geschreven. Het leek mij ook een hele leuke uitdaging en ik wilde graag helpen. Van mijn werkgever kreeg ik toestemming om dit in eigen tijd te doen. Hij heeft dat mogelijk gemaakt door onder meer het kunnen opnemen van onbetaald verlof’

Wat heeft het je opgeleverd?
‘Het hulp bieden – waar ik voor kwam – is gelukt, dat geeft veel voldoening. Aan de andere kant realiseer je je dat het een druppel op een gloeiende plaat is. Ik heb wel kunnen helpen, maar het eiland staat nog voor enorme vragen. Ze willen aan ‘Building back better’ doen, maar er is geen geld of tijd voor. Dus leggen ze de leidingen voor drinkwater weer op dezelfde manier aan. Ook zie je dat ze hierdoor geen vooruitgang boeken in kennis en expertise. Dit alles maakt het eiland net zo kwetsbaar voor volgende stormen, zeker als je in ogenschouw neemt dat dit soort stormen vaker gaan voorkomen als gevolg van klimaatverandering.

Ik realiseer met dat er tal van missies zijn waar je minder tevreden van terug komt, waar je niet alles hebt kunnen doen, wat je wil doen. Wat ook helpt, is dat ik totaal niet om luxe geef, een beetje kamperen vind ik prima.

Mijn ervaringen heb ik met mijn collega’s van Tauw gedeeld. Die vonden het leuk en spannend. Persoonlijk heb ik vooral geleerd dat er nog steeds grote delen in de wereld zijn waar ze het minder goed voor elkaar hebben. Voor mijn persoonlijke levensfilosofie is dat weer een bouwsteen.’