DSS water expert Marij Zwart was gedurende ongeveer 2 maanden werkzaam voor  het Britse Rode Kruis/IFCR in Bangladesh. Als sanitatie engineer maakte ze deel uit van een Emergency Response Unit team (ERU) en hield ze zich bezig met zuiveren van fecaal slib.

Sinds augustus 2018 zijn meer dan 625.000 mensen Myanmar ontvlucht vanwege extreem gewelddadige etnische zuiveringen. De vluchtelingen zijn terechtgekomen in het grensgebied met Bangladesh, waar door de omvang van deze crisis ‘s werelds meest dichtbevolkte vluchtelingenkampen zijn ontstaan. In dit blog vertelt zij over haar ervaringen.

Het Kutupalong-Balukhali extension kamp: verblijf voor 800.000 vluchtelingen uit Myanmar

‘Waar in juli 2017 nog een regenwoud lag, bevindt zich nu het Kutupalong-Balukhali extension kamp, waar meer dan 800.000 vluchtelingen uit Myanmar verblijven (dit is inclusief 200.000 vluchtelingen die al voor het oplaaiende geweld naar Bangladesh zijn gevlucht). Hier leven zij onder zware omstandigheden in geïmproviseerde tenten op steile hellingen. Door deze steile hellingen en het gebrek aan wegen zijn grote delen van het kamp slechts te voet bereikbaar. Bovendien maken experts zich grote zorgen over het naderende regenseizoen. De verwachting is dat 1/3 van het kamp door de regenval zal overstromen, waardoor 100.000 mensen opnieuw ontheemd zullen raken. Vanwege de overbevolking en het gebrek aan ruimte moeten veel mensen een toilet delen. Deze toiletten raken snel vol en in combinatie met de verwachte overstromingen tijdens het regenseizoen, zullen ze een groot risico vormen met betrekking tot het uitbreken van ziektes zoals cholera.

Om dit te voorkomen wilde het Britse Rode Kruis een systeem opzetten om zo veel mogelijk toiletten te legen voordat het regenseizoen begint. Hiervoor is een afvalwaterzuivering gebouwd om het verzamelde fecale slib op een veilige en milieuvriendelijke manier te zuiveren en te lozen. Van januari tot en met maart was ik in Bangladesh om deze zuivering te ontwerpen, te bouwen, om werknemers op te leiden en de zuivering op te starten.

“Een proces dat in Nederland jaren zal duren, gebeurde in de vluchtelingenkampen in een aantal maanden”

Het werken in Bangladesh was voor mij een hele bizarre en bijzondere ervaring. In Nederland had ik al een beetje ervaring binnen de afvalwaterzuivering, maar de situatie waarin je een zuivering mag ontwerpen, maar ook gelijk bouwen en opstarten, komt in Nederland niet zo snel voor. Een proces dat in Nederland jaren zal duren, gebeurde in de vluchtelingenkampen in een aantal maanden, hetzij in een zeer versimpelde vorm.

Vanwege een gebrek aan wegen moesten alle bouwmaterialen gedurende een half uur over steile paadjes naar onze zuiveringslocatie gedragen worden. Dat was een hele organisatie. Een voordeel was dat ik hiervoor veel mensen nodig had en daarom veel mensen aan een baantje kon helpen.

Werken met fecaal slib is gevaarlijk. Daarom moet het gebruikte materiaal op dagelijkse basis worden gedesinfecteerd en gewassen. Hier is een hele structuur voor nodig, zoals een waterbron en was en droog faciliteiten. Verder moesten onze medewerkers worden getraind in het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen.

“De kampen zitten vol met mensen die willen werken”

Het meest indrukwekkende en bijzondere vond ik de samenwerking met mijn collega’s uit Myanmar. De kampen zitten vol met mensen die willen werken, en de meest vakkundige en gedreven mensen bleven zich maar aanmelden. Vanwege de expertise, de positiviteit en energie van het team is het gelukt om in korte tijd een afvalwaterzuivering te bouwen en op te starten. Ik vind het nog steeds ongelofelijk dat zij, ondanks de extreme omstandigheden, nog steeds opgewekt en hoopvol konden zijn. Daar heb ik onwijs respect voor.

Eind maart ben ik thuisgekomen en bij terugkomst heb ik veel moeite gehad met het feit dat ik weer lekker in Nederland zit, terwijl mijn collega’s uit Myanmar nog opgesloten zitten in die rottige kampen. Om toch met een vrolijke noot af te sluiten: de zuivering draait gelukkig nog op volle toeren!’

Lees ook het artikel dat Marij schreef voor de website van het Rode Kruis.

 
Figuur 1.a. Kutupalong-Balukhali voor de crisis (Aug 2017) en 1.b. Kutupalong-Balukhali extension camp in November 2018. Bron: (http://fingfx.thomsonreuters.com/gfx/rngs /MYANMAR-ROHINGYA/010051VB46G/index.html)

Figuur 2: Dit is de ‘overstromingskaart’ met in het blauw aangegeven alle gebieden waar overstromingen worden verwacht.

Figuur 3: Impressie van het kamp.

Figuur 4: De fecaal slib zuivering aan de rand van het kamp.

Figuur 5: Het team waarmee de zuivering is gebouwd en het proces is gestart.

Figuur 6: Training van een slib zuiveringsteam.

Figuur 7: Het eerste fecale slib dat verzameld is en gezuiverd zal worden.

Figuur 8: Kwaliteitscheck van de zuivering. Het fecale slib wordt gedesinfecteerd d.m.v. het verhogen van de pH. Hier wordt de pH na de slib stabilisatie gecheckt.

Figuur 9: Wekelijks teamoverleg.

Figuur 10: Selfie met Abdullah die startte als vertaler en nu supervisor is van het gehele zuiveringsproces.