DSS water expert Johan Mathijssen was van 18 juli t/m 25 oktober in Uganda werkzaam voor UNICEF als WASH in Emergencies specialist. In zijn blog blikt hij terug op zijn tijd daar en deelt zijn ervaringen in het veld:

‘Aan het begin van mijn missie is afgesproken dat ik me op drie zaken zou richten. Bovenaan de lijst staat een evaluatie van de huidige standaard van technische ontwerpen die gebruikt worden binnen UNICEF voor de drinking water supply. Hiervoor heb ik een simpele design manual opgesteld die vooral gebaseerd is op het boek “Engineering in Emergencies, A practical guide for relief workers, Jan Davies & Robert Lambert, 2002”. Uitstekend boek overigens!

Een ‘waterweg’ middels trucking

Daarnaast heb ik een assessment gemaakt van de drinkwater situatie in de refugee settlements in het westen van Uganda waar de vluchtelingen vanuit DRC ondergebracht worden. Hiervoor heb ik diverse veldbezoeken gebracht aan een vijftal refugee settlements in Nakivale, Orochunga, Kyangwali, Rwamwanja en Kyaka II. Deze bezoeken waren erg nuttig en verhelderend waar ik vooral gesprekken heb gehad met WASH specialisten van UNHCR.

De nieuwe gebieden in het settlement hebben nog nauwelijks infrastructuur en juist daar doen zich dan ook de problemen met watervoorziening voor. De gemiddelde waterconsumptie ligt ver onder de norm. Bovendien wordt water vaak met tankauto’s (trucking) aangevoerd wat erg duur en kwetsbaar voor besmetting is. Om dit op te lossen zijn (semi-)permanente systemen nodig. Mijn rapport om dit aan te pakken is afgerond en UNICEF wil de aanbevelingen overnemen voor het nieuwe tweejarige programma 2019-2020.

Meer solar power

Als laatste heb ik aanbevelingen voor O&M van de water systemen doorgegeven, en dan vooral voor de watersystemen zoals toegepast bij de scholen en health centers. Dit is het meest lastige onderwerp maar ook dat rapport is inmiddels gereed met onder andere een forse aanbeveling om solar power veel uitgebreider toe te passen.

Aanvullend is me gevraagd of ik ook een workshop over Solar Power Systemen voor drinkwater kon faciliteren. Deze workshop voor de WASH staff van UNICEF in Kampala en de drie regiokantoren Mbarara, Gulu en Moroto heb ik in oktober samen met Erik Luttjehuizen (bekend als ‘Mr. Solar Power’) gehouden. De staff is een dag naar Kampala gekomen om het jaarplan van 2019 te bespreken en toen is er een halve dag bijgeplakt om de workshop bij te wonen.

Ebola: High risk – very high risk

Maar, hoewel niet gepland, heb ik de meeste tijd besteed aan de Ebola crisis. In noordwest Congo is in juli een Ebola crisis uitgebroken die nog steeds niet onder controle is. De kans dat het uiterst besmettelijke Ebola virus met de vluchtelingen meekomt naar Uganda is erg groot en daarom is Uganda direct in actie gekomen om deze besmetting te voorkomen. UNICEF heeft een emergency plan opgesteld en dit wordt momenteel uitgevoerd. Mijn veldbezoeken kwamen hierbij erg van pas en ik heb ook nog diverse bezoeken aan de landing sites langs Lake Albert gebracht. Het plan richt zich op 22 districten die als high risk en very high riskworden betiteld. Aanschaf en distributie van de materialen zijn in volle gang; daarnaast wordt het hele distributieplan nauwgezet gemonitord. Gelukkig is nog steeds geen geval van Ebola bevestigd maar zolang de situatie in Congo niet onder controle is blijft het spannend… dus fingers crossed.

Ik heb met veel plezier in Uganda gewerkt en ik ben terug naar Nederland vertrokken met de overtuiging dat Uganda nu beter voorbereid is indien er een Ebola uitbraak komt dan toen ik aankwam afgelopen juli. Dat geeft een goed gevoel.’

Op de website van RVO.nl is ook een interview met DSS water expert Johan Mathijssen te lezen, volg daarvoor deze link.