Ook voor Noord-Macedonië is de huidige coronacrisis een flinke beproeving. Gelukkig staan verschillende organisaties het nog jonge land terzijde. Zo ook UNICEF, dat op haar beurt aanklopte bij het programma Dutch Surge Support (DSS water). Of er een expert water, sanitatie en hygiëne (WASH) wilde helpen de scholen in het land op veilige en gezonde wijze te openen. Miriam Klinkenberg twijfelde geen moment.

Miriam was jarenlang werkzaam in de voedingsmiddelenindustrie. “Ik bouwde als ingenieur fabrieken en loste problemen op in productie en logistiek.” Ze gooide 4 jaar geleden het roer om en hielp de Max Foundation met WASH-projecten in Bangladesh. “Daar kwam ik in contact met DSS water. Ze hadden WASH-experts nodig voor de Rohingya-crisis. Dankzij mijn ervaring met engineering en voedselhygiëne maakte ik de overstap.”

Scholen weer open

Na verschillende projecten over de hele wereld zit ze sinds 1 juli in Noord-Macedonië. “Het aantal besmettingen neemt toe en er is onzekerheid. Bijvoorbeeld over de openstelling van de scholen. UNICEF vindt het belangrijk dat die weer opengaan. Want niet alle kinderen kunnen in een veilige thuissituatie online onderwijs volgen. En ouders lukt het niet altijd de kinderen te helpen.”

Hygiënische voorzieningen

De scholen kunnen open, als ze veilig genoeg zijn. “Het gaat om voldoende plekken om je handen te wassen, functionerende toiletten, afstand kunnen bewaren en goede schoonmaak en ventilatie. We helpen de scholen en de autoriteiten hierbij. Zo leveren we input voor het nationale protocol om de scholen te openen. Ik ontwikkelde verder onder meer een checklist en training waarmee scholen zelf hun voorzieningen kunnen controleren en verbeteren. Dit soort methodes gebruikten we ook in de voedingsmiddelenindustrie.”

Snel handelen, ook in coronatijd

In noodsituaties zoals de coronacrisis kun je maatregelen snel implementeren. “Dat bevalt me goed. Naast de ellende zijn er ook kansen om met extra aandacht voor hygiëne de situatie op veel scholen te verbeteren. Ik hoop mijn werk hier af te ronden met genoeg en beter functionerende WASH-voorzieningen plus realistische verbeterplannen voor alle scholen. Waarbij het ministerie van onderwijs goed toeziet dat de verbeteringen er komen, ook in de kleinste, afgelegen dorpen.”

Buitenland aanraden

Ook Noord-Macedonië is weer een ‘superervaring’: “Fijn van DSS water is dat de opdrachten goed zijn uitgekozen. Je weet zeker dat je iets kan bijdragen. Ik kan zo’n project iedereen aanraden. Je leert flexibel te zijn en te focussen op wat wel kan.”

Ondersteuning RVO en NWP

RVO voert het DSS waterprogramma uit samen met het Nederlandse Rode Kruis en het Netherlands Water Partnership (NWP).

Meer weten?

Dutch Surge Support (DSS water)