Bent u een water-/WASH expert en wilt u uw expertise inzetten tijdens humanitaire- of noodhulpsituaties? Op donderdag 3 november organiseert Dutch Surge Support (DSS water) samen met RedR en CIMIC een informatiebijeenkomst met een inleidende workshop voor experts die geïnteresseerd zijn in uitzending via DSS water. De dag is bedoeld voor experts die zich willen aanmelden bij DSS water. Daarnaast staat de dag ook open voor DSS water experts die niet eerder aan deze bijeenkomst hebben deelgenomen. U kunt zich t/m 8 oktober aanmelden bij Samira Ennaji, samira.ennaji@rvo.nl. De dag wordt gehouden in de accommodatie van CIMIC in Den Haag (rand Delft). Een agenda van de dag volgt.

Daarnaast is op 4 en 5 november speciaal voor drinkwater- en sanitatie specialisten een tweedaagse WASH training. Geïnteresseerde experts kunnen zich t/m 8 oktober bij Samira Ennaji, samira.ennaji@rvo.nl. Graag uw motivatie en CV meesturen voor deze workshop. Op basis van de reacties en het aantal beschikbare plekken worden experts voor de workshop geselecteerd. Het is mogelijk om op de locatie (CIMIC, Den Haag) zonder kosten te overnachten (graag aangeven of u hiervan gebruik wilt maken).

In het programma vindt u een volledig overzicht van de inhoud van de bijeenkomst en WASH training.

Op dit moment is een aantal DSS water experts op missie. Aan het eind van het jaar is er voor alle experts van DSS water een bijeenkomst, waarin o.a. een aantal experts hun missie-ervaringen delen. Een uitnodiging hiervoor volgt.

Wat kunt u verwachten op 3 november?
Tijdens deze informatiebijeenkomst wordt in de ochtend informatie gedeeld over het doel van DSS water en ervaring uit de praktijk verteld. Ook zal een inleidende workshop worden gegeven over het werken in humanitaire- of noodhulpsituaties.
In de middag wordt dieper ingegaan op belangrijke aspecten waar DSS experts mee te maken kunnen krijgen in het veld waaronder psychosociale hulpverlening, het mandaat van verschillende humanitaire organisaties (zoals de UN en het Internationale Rode Kruis), humanitaire principes en wetgeving, de coördinatie van een humanitaire response volgens het ‘cluster systeem’ en een introductie over veiligheid.

Wat kunt u verwachten op 4 en 5 november?
Speciaal voor drinkwater- en sanitatie specialisten wordt een tweedaagse WASH training gehouden die inzoomt op noodhulpinterventies in de drinkwater- en sanitatiesector. In deze workshop wordt o.a. uitleg gegeven over algemeen erkende standaarden voor water, sanitatie en hygiëne (WASH) in noodhulp. De rol van WASH in een noodhulp setting, en de gangbare aanpak binnen rurale en urbane noodhulp. Er wordt ingegaan op; overwegingen bij de selectie van water bronnen voor drinkwatervoorziening tijdens rampen en de aanleg van watersystemen, de meest toegepaste oplossingen m.b.t. sanitatie voorzieningen in onder meer vluchtelingenkampen, en de rol van WASH tijdens een cholera epidemie waarbij gekeken wordt naar de belangrijkste interventies tijdens een cholera uitbraak in verschillende settingen. Uiteraard worden tijdens de workshop veel ervaringen uit het veld met de deelnemers gedeeld.

DSS water is een initiatief van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, RVO.nl en het Nederlandse Rode Kruis i.s.m. het Netherlands Water Partnership.