Elk jaar sterven er meer dan 700.000 mensen aan vector gerelateerde ziektes zoals malaria en dengue. Ook tijdens of kort na rampen wordt vaak een toename van deze ziektes geconstateerd. Binnen de noodhulpsector zijn de vector control maatregelen vaak een verantwoordelijkheid van de organisaties die werkzaam zijn op het gebied van Water, Sanitatie & Hygiene (WASH). DSS water vindt het daarom belangrijk dat experts basiskennis hebben over vector control en vector gerelateerde ziektes.

DSS water organiseert in samenwerking met het Mentor initiatief een korte 1-daagse training over vector control in noodhulpsituaties. Doel: deelnemers basiskennis geven over een aantal veelvoorkomende ziektes die door vectoren worden overgedragen zoals bijvoorbeeld malaria, zika, dengue en bilharzia.

In de training wordt uitgebreid ingegaan op de verschillende ziekmakende vectoren (muggen, vlooien, vliegen, etc.) en de belangrijkste control maatregelen, zoals de distributie en het promoten van muskietennetten, het nemen van infrastructurele maatregelen en het gebruik van chemicaliën.

De training is van meerwaarde voor alle water, sanitatie en hygiëne experts die overwegen uitgezonden te worden door DSS water of professionals die binnen WASH werkzaam zijn in de noodhulpsector.

De training is gratis en zal op 12 oktober plaatsvinden bij het Rode Kruis in Den Haag Anna van Saksenlaan 50.

U bent ook aanwezig om uw kennis te verbreden? Schrijf u dan zo snel mogelijk in door een korte motivatiebrief (max. 200 woorden) naar dsswater@rvo.nl te sturen. Het programma van de dag vindt u hier: Programma Vector control training