Op verzoek van de overheid van Peru is op dit moment een Dutch Risk Reduction Team (DRR-Team) in Peru. De missie richt zich op early warning systems en flood risk management i.v.m. het verschijnsel El Nino. Zij gaan de overheid ondersteunen bij het in kaart brengen van de potentiƫle gevolgen van het natuurverschijnsel El Nino en een serie preventieve acties ontwikkelen om de impact van El Nino te reduceren. Daarnaast onderzoekt het team ook de financieringsmogelijkheden voor oplossingen.
Ecuador kampt met dezelfde problematiek in een aangrenzend gebied, daarom heeft de overheid van het land ook een verzoek ingediend voor een DRR-Team. Het team reist daarom na Peru door naar Ecuador.

Het DRR-Team bestaat uit teamleider Rutger Perdon (Royal HaskoningDHV), Otto de Keizer (Deltares), Monica Altamirano (Deltares) en Jana Steenbergen (Grontmij).

De missie startte met een gesprek bij de Nederlandse ambassade in Lima. Na een briefing met ANA (nationale waterautoriteit van Peru) is gestart met het bezoeken van diverse probleemlocaties. Op de eerste dag is een bezoek gebracht aan Chosica waar bij hevige neerslag grote hoeveelheden puin en water afstromen en voor problemen zorgen. Vervolgens heeft het team de rivier Huallaga bezocht i.v.m. overstromingen en erosie. De komende dagen bezoekt het team nog meer plekken, zoals de stroomgebieden van de Piura, de Poechos Dam en de Rio Tumbes. Vervolgens gaan ze naar Ecuador. ANA Peru bericht op haar website over de ondersteuning die zij krijgen van het DRR-Team.

Volg het DRR-Team op Twitter #drrteam.