Op verzoek van de nationale autoriteiten van India is vrijdag 8 maart een DRR-Team missie gestart in Kerala, India. In vervolg op het UNDP/EC rapport dat in oktober 2018 is aangeboden aan de staat Kerala, zal de Nederlandse overheid tijdens deze missie ondersteuning bieden bij het ontwikkelen van actieplannen op het gebied van IWRM.

De focus ligt op Integrated River Basin Management. Het gaat in het bijzonder om improved water management in de bovenstroomse river basins en de kustzone in de regio Kuttanad. De aanpak voor dit gebied wordt als voorbeeld gebruikt voor de overige delen van de staat Kerala.

Het DRR-Team bestaat uit de volgende vier experts:
1) Simon Warmerdam (Co-Team leader en IWRM expert, zelfstandige)
2) Paul van Meel (IRBM expert, zelfstandige)
3) Pascal Meidema (Data management and decision support modelling, werkzaam bij Arcadis)
4)  Job Dronkers (Coastal zone management  and coastal morphology, zelfstandige)

De Teamleider en de IRBM expert namen ook deel aan de DRR-Team missie in Kerala in oktober 2018, in het kader van een Post Disaster Needs Assessment (PDNA). Die missie was onderdeel van een UNDP/EC missie, met als aanleiding de ernstige overstromingen veroorzaakt door hevige regenval in augustus 2018. Het rapport met hun bevindingen is hier terug te vinden.

Naar aanleiding van de missie in oktober 2018 werd ook het boek ‘What we can learn from the Dutch: Rebuilding Kerala’ geschreven. Het boek is hier te lezen.

Het vierkoppige DRR-Team is vandaag in ‘delta light land’ India aan de missie begonnen. Het team zal twee weken in Kuttanad actief zijn en verwacht wordt dat het rapport op 22 maart, Wereld Water Dag, aan de autoriteiten van Kerala zal worden aangeboden.

Blijf de missie volgen via de website van DRR-Team.