Op 4 augustus 2020 vond in Beiroet, de hoofdstad van Libanon, een gigantische explosie plaats. Honderden mensen kwamen om, duizenden raakten gewond. Nog veel meer mensen kwamen zonder drinkwater te zitten, en veel inwoners van de stad zijn door de ontploffing getraumatiseerd. Twee experts die door Dutch Surge Support naar Beiroet zijn gestuurd vertellen over hun ervaringen.

Na de omvangrijke explosie in de haven van Beiroet zaten tienduizenden inwoners zonder schoon drinkwater. Dutch Surge Support (DSS) reageerde snel, en stuurde Juan Luis López Frechilla om de sector Water, Sanitaire Voorzieningen en Hygiëne (WASH) te coördineren. Hij zorgde ervoor dat de aanwezige ngo’s met maximale efficiëntie de lokale bevolking van drinkwater konden voorzien.

© UNICEF/UNI357479/OCHA

Verschillende organisaties bij elkaar brengen

In Beiroet zorgde Juan ervoor dat alle betrokken partijen op één lijn zaten – zonder in elkaars vaarwater te komen. “Vroeger werkte ik aan specifieke projecten. Maar in Beiroet was het anders, ik was er niet om waterputten te graven.” In plaats daarvan zorgde Juan ervoor dat de juiste organisaties de juiste uitdagingen te lijf gingen.

Tegelijkertijd zorgde hij ervoor dat het VN Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken (UNOCHA) altijd voorzien was van de meest actuele informatie. UNOCHA houdt het overzicht op alle humanitaire hulp, en Juan zorgde ervoor dat UNOCHA op de hoogte bleef van alle WASH hulpactiviteiten in Beiroet. Dit zorgde er weer voor dat Juan extra (financiële) middelen kon aanvragen.

Sinds het begin van de ramp hebben hulporganisaties bijna 20.000 mensen opnieuw van water voorzien. “We hebben de waterleidingen van bijna 1.000 zwaar beschadigde gebouwen in de zwaarst getroffen wijken van Beiroet hersteld. Dat is niet door één organisatie gedaan, maar door meerdere. Ik zorgde ervoor dat ze goed konden samenwerken. Uiteindelijk is het meeste werk door twee Libanese organisaties verricht.”

Geestelijke gezondheidszorg

Terwijl Juan aan WASH werkte, begon Mohamed Elshazly aan zijn werk voor de Mental Health and Psychosocial Support (MHPSS) afdeling van DSS. Hij werd ingeschakeld om inwoners van Beiroet te helpen de ramp te verwerken.

De dag dat in Beiroet de tijd stopte

De explosie kwam plotseling, en overweldigde de inwoners van Beiroet. De ontploffing heeft zeker 190 mensen het leven gekost en duizenden verwond. Veel burgers en bedrijven zijn nu dakloos. De explosie in de haven van Beiroet is een enorme klap geweest voor het mentale welzijn van een grote groep mensen. De ramp gebeurde te midden van toch al roerige tijden. Het land kende al veel sociale onrust en was economisch instabiel. Toen brak Covid-19 uit. Vervolgens werd de hoofdstad ook nog eens getroffen door een enorme ontploffing.

Psychologische hulp

Terwijl het stof neerdaalde, gingen reddingswerkers aan de slag om te kijken of ze nog mensen uit het puin konden redden. Maar Beiroet had meer nodig dan fysieke reddingsacties. Het opschalen van geestelijke verzorging en psychosociale steun is essentieel geworden. Nu is Mohamed Elshazly door het DSS MHPSS programma ingezet om hier aan bij te dragen.

Eerst moest hij zijn werk op afstand doen, met plannen om zo snel mogelijk naar Beiroet te reizen. Hij is door DSS MHPSS ingezet bij UNICEF. Het Nationale Psychische Gezondheidsprogramma leidt en coördineert hier de werkgroep voor MHPSS, en daar werkt hij nauw mee samen.

Eerst was zijn werk gericht op het ondersteunen van een brede en gezamenlijke reactie op de vraag naar geestelijke en psychosociale zorg. Nu stimuleert hij ook behandelingen waarvan de effectiviteit bewezen is. Tevens zorgt hij ervoor dat de hulpverlening beter gecoördineerd is, en beter is voorbereid op nieuwe noodgevallen. “Ik hoop dat mijn inspanningen zullen bijdragen aan de terugkeer van prachtige dagen voor de levens van de inwoners van Beiroet,” zegt Mohamed.

© UNICEF/UNI360109/Francis

Dutch Surge Support (DSS) water en Mental Health and Psychosocial Support (MHPSS)

DSS water is een initiatief van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, samen met het Nederlandse Rode Kruis en het Nederlands Water Partnerschap (NWP), beheert het DSS water programma. Het heeft als doel om landen over de hele wereld te voorzien van Nederlandse expertise op het gebied van water. Deze hulp houdt regio’s bewoonbaar, en redt mensenleven bij rampen.

In 2020 heeft DSS het programma voor Mental Health and Psychosocial Support (MHPSS) gelanceerd, op initiatief van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Dit programma wordt ook uitgevoerd door RVO, in samenwerking met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het Internationale Rode Kruis. DSS MHPSS contracteert deskundigen op het gebied van geestelijke gezondheidszorg en stuurt ze naar crisisgebieden. Daar werken ze voor VN organisaties en lokaal actieve internationale humanitaire organisaties.

Meer informatie

DSS Water

www.dsswater.nl

https://english.rvo.nl/subsidies-programmes/dutch-surge-support-dss

DSS MHPSS

www.mhpss.nl

Een belangrijke bron voor meer algemene informatie over de gevolgen van de ramp: https://reliefweb.int/sites/reliefweb.int/files/resources/Beirut%20Port_SitRep%20No.12.pdf